Ristiäiset eli kastejuhla

Lapsen syntymän jälkeen vanhemmat ottavat yhteyttä kirkkoherranvirastoon. Ennen kastetilaisuutta pappi keskustelee vanhempien kanssa kasteeseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Pääsääntöisesti pappi vierailee perheen kotona.

Lapsen synnyttyä vanhemmat saavat kotiinsa rekisteröinti-ilmoituksen, joka on väestörekisterikeskuksen lomake. Siihen vanhemmat merkitsevät lapsen tiedot. Pappi täyttää kastetta ja kummeja koskevat kohdat ja toimittaa paperin kirkkoherranvirastoon.

Kastepaikka

Kastepaikka voi olla koti, kirkko tai joku muu seurakunnan tiloista. Kaste voi myös olla osa ehtoollisjumalanpalvelusta, jolloin kasteen merkitys seurakunnan yhteyteen liittämisenä tulee kauniisti esiin.

Ristiäisten tarjoilu

Ristiäisiin voi halutessaan järjestää tarjoilun. Tarjoilusta aiheutuvista kustannuksista sovitaan sen järjestäjän kanssa. Tarjoilun voi järjestää myös omatoimisesti.

Muita käytäntöjä

Kastepäivä on tavallisimmin sunnuntai, mutta kaikki muutkin päivät ovat mahdollisia. Kotiseurakunta lahjoittaa lapselle kastekynttilän ja kastetodistuksen sekä kummeille annettavat kummitodistukset