Messu

Messu Sääksmäen kirkko

Johannes Kastajan päivä, pyhäpäivän aiheena Tien raivaaja. Messun toimittaa Juha Valkama, kanttorina on Stiina Leinonen.

Tien raivaaja

Johannes Kastajalle omistetuista juhlista säilyi meillä uskonpuhdistuksen jälkeen erillisenä pyhäpäivänä vain hänen syntymäpäivänsä eli juhannus 24. kesäkuuta. Juhlaa on vietetty 400-luvun alkupuolelta lähtien. Sen ajankohta perustuu käsitykseen, että Johannes syntyi kuusi kuukautta ennen Jeesusta. Juhlan raamatullinen lähtökohta on Luuk. 1: 26, 36. Pelastushistoriallisesti juhannus viittaa seuraavaan jouluun. Nykyisin juhannusta vietetään kesäkuun 19. päivää seuraavana lauantaina.

Saamansa nimen (Johannes = Jumala on armollinen) mukaisesti Johannes julisti Jumalan armollista hyvyyttä, pelastusta ja syntien anteeksiantamista.

Kirkko on viettänyt vanhastaan myös Johannes Kastajan mestauspäivää (29.8.). Sen evankeliumiteksti (Mark. 6: 14-29) on otettu vaihtoehtoiseksi saarnatekstiksi.

Kirkollisen aiheen lisäksi juhannukseen sisältyy Suomessa kansallisen juhlan (Suomen lipun päivä) ja keskikesän luonnonjuhlan aineksia.  (evl.fi)

Juha Valkama
Johtava kappalainen
PL 18, Valkeakoskenkatu 27

Iltakirkko

12. sunnuntai helluntaista, pyhän aiheena Itsensä tutkiminen. Messun toimittaa Matti Neulanen, kanttorina on Tomi Kujansuu.

Iltakirkko

13. sunnuntai helluntaista, aiheena Jeesus, parantajamme. Iltakirkon toimittaa Juha Valkama, kanttorina Maaret Manni-Korpi

Metsäkansan kirkko

Messu

14. sunnuntai helluntaista, aiheena Lähimmäinen. Messun toimittaa Aija Kaartinen.