Emil Aaltonen 150 vuotta

Metsäkansan kirkko 80 vuotta

Juhlajumalanpalvelus Metsäkansan kirkossa ja juhla Metsäkansan Nuorisoseurantalolla 1.9.2019

Juhlajumalanpalvelus sunnuntaina 1.9. klo 10.00 Metsäkansan kirkossa. Messun toimittaa kirkkoherra Markku Antola ja messussa saarnaa professori Antti Raunio. Avustavat papit Kari Kauhanen, Lotta Maijala ja Juha Valkama. Muut avustajat Marko Itkonen, Terhi-Maria Ekman ja Risto Piirainen, laulu. Messu on perinnejumalanpalvelus ja se taltioidaan.

Jumalanpalvelukseen ja juhlaan on maksuton linja-autokuljetus kaupungista:   Linja-autokuljetus lähtee 9.05 tallilta, Huhtakatu 14 – 9.10 Sointulan ostarin pys. – Pälkäneentie – Hakakatu – Helletie – Juhannusvuorentie – Kaapelintie – Sääksmäentie – 9.20 Ulvajankatu – Tallikatu – Lempääläntie – Roukontie – Painontie – 9.30 Eerolantie – Salomaantie – Kaakonojantie – Seminmutka – Metsäkansan kirkko.Messun jälkeen kuljetus Tapiolaan ja sieltä paluukuljetus klo 14.00 juhlan jälkeen.

Jumalanpalveluksen jälkeen on kävelyloma (700 m) ja

Juhla Metsäkansan Nuorisoseurantalolla:

Kahvitarjoilu

Emil Aaltonen kertoo elämänvaiheistaan (roolissa Tampereen Työväen Teatterin näyttelijä Auvo Vihro).

Musiikki - Debra Gomez-Tapio ja Maaret Manni-Korpi sekä

Valkeakosken Musiikkiopiston laululapset (5-9-vuotiaat)

Elsa Kastelvuo, Iida Kastelvuo, Saara Lehtonen, Aino Pesonen, Juho Peltonen ja Aada Toropainen.

Viulistit Elina Valkama ja Eevi Lehtinen. Lapset esittävät laulut Kaunis, kirkas aurinko paistaa ja Peipon pesä.

Tapahtuman juontaa Marko Itkonen.

Tervetuloa juhlajumalanpalvelukseen ja juhlaan Metsäkansaan!

Sääksmäen seurakunta ja Emil Aaltosen Säätiö

***************************************

"1930-luvulla Metsäkansassa syntyi voimakasta hengellistä liikettä jonka johdosta ryhdyttiin pitämään seuroja kylän eri taloissa. Taustalla oli myös Akaan ja Sääksmäen kirkoille suuntautuvien kirkkokäyntien haasteellisuus. Ajan myötä heräsi ajatus omasta rukoushuoneesta. Tavoitteen saavuttamiseksi perustettiin rukoushuoneyhdistys ja 9.12.1936 lähetettiin Metsäkansassa 29.8.1869 syntyneelle kauppaneuvos Emil Aaltoselle anomus kirkkorakennushankkeen avustamisesta. Aaltonen vastasi tammikuussa tiedustellen löytyykö kirkolle jo sopiva paikka, piirustus ja kustannusarvio. Keväällä 1937 rakennusasiaa kävivät Tampereella Aaltoselle esittelemässä Kustaa Uotila, Jussi Hannula ja J. E. Virtanen. Aaltoselle kerrottiin Pekka Laineen Pietolan Isonmäen talosta lahjoittavan tonttimaan ja kyläläisten talkoohengestä; jokainen Metsäkansan talo tekisi osuutensa. Myös paikalliset yhdistykset kuten Metsäkansan Nuorisoseura osallistuisivat hankkeeseen. Asiaa harkittuaan otti Aaltonen hankkeen sydämen asiakseen ja lahjoitti varat kirkkorakennukseen ja urkuihin. Rakennusyöt käynnistyivät 16.6.1938 ja käyttöön

kirkko vihittiin juhannuksena 1939."

Lisätietoa Emil Aaltosesta:

Emil Aaltosen museo Pyynikinlinna

Emil Aaltosen säätiö

Emil Aaltonen Pyynikinlinnan työhuoneessaan.

Metsäkansan kirkon kirkkosali

Metsäkansan kirkkosali

Aaltosen ensimmäinen kenkätehdas Tampereella ja henkilökunta.

Metsäkansan kirkko

Metsäkansan kirkon vihkiäisjuhlan ohjelma vuodelta 1939

Vihkiäisjuhlan ohjelma vuodelta 1939

Emil Aaltonen tyttärineen

YouTube-video

Kertokoon tämä kaunis kirkko kauas tuleville polville Metsäkansan suuresta pojasta, joka tyhjänä ja kouluja käymättömänä nuorena lähti maailmalle onneansa yrittämään. Herra on siunannut hänen ahkeruutensa ja yritteliäisyytensä.

Näin kirjoitti J. E. Virtanen Emil Aaltosesta 21.6.1939 päivätyssä katsauksessaan Metsäkansan kirkon rakennusvaiheista.

Metsäkansan kirkon rakennustyöt alkoivat 16.6.1938 ja kirkko vihittiin käyttöön vuotta myöhemmin.