Mika Juppala

seurakuntapastori, Hämeenlinna-Vanajan seurakunta

Videotehtävä

Jokainen ehdokas on suunnitellut ja toteuttanut videon, jonka teemana on

”Kohtaat valkeakoskelaisessa kahvilassa 10 vuoden kuluttua valitsijasi – minkälaisen kertomuksen kerrot kulkemastasi matkasta valintapäivästä tähän päivään.”

Kysymykset

1. Mitä erityistä annettavaa sinulla olisi kirkkoherrana valkeakoskelaisille?
  2. Kuka on esikuvasi johtamisessa?
  3. Tiimit, työryhmät vai taakankantajat?
  4. Montako väriä on sateenkaaressasi?
  5. Sijoita itsesi nelikenttään, jossa kulmat ” Se on niin ja aamen”; ”Jumalan sanaa ajan hengessä”, ”Kaikki kohisee kontekstissa”, ”Humaanin ihmisen ihmettelyä ikuisuuden äärellä”.

Vastaukset:

1. Elämänpolkuni ja työkokemukseni pohjalta minulla olisi annettavana hengellistä paimenuutta ja reilua johtajuutta. Minulla on laajaa kokemusta ja ymmärrystä kirkon moninaisesta hengellisestä kentästä sekä näkyä toimia sillanrakentajana erilaisten ihmisryhmien välillä. Seurakunnan työyhteisössä olen työntekijöiden hyvinvoinnista kiinnostunut ja tasapuolinen esimies.
  2. Esikuvani voisi olla yksi entisistä esimiehistäni apteekkialalla ennen pappisuraani. Tuo apteekkari oli samanaikaisesti lempeä, reilu ja jämäkkä. Työntekijöiden hyvinvointi oli hänelle tärkeää. Hän delegoi ja vastuutti tehtäviä alaisilleen ja luotti heidän ammattitaitoonsa työn suorittamisessa. Siksi hän ei puuttunut heidän työntekoonsa, vaan odotti heiltä itsenäistä vastuullista työotetta. Yritystään hän johti taitavasti ja menestyksellisesti.

1. Yhdessä tekeminen sisältää mielestäni kaikki nämä elementit. Yhteistyö edellyttää hyvää tiimityötä, mutta tiimin tulee myös kantaa vastuu työstänsä – siinä mielessä tiimissä ollaan yhteisen taakan kantajia. Seurakunnassa tarvitaan tiimityöskentelyä ja yhteistä työnäkyä mutta myös johtajan kykyä ottaa vastuuta kokonaisuudesta.

1. Sateenkaaressa on kaikki värikirjon miljoonat värit. Sateenkaari on Jumalan uskollisuuden liitonmerkki Nooalle ja koko langenneelle ihmiskunnalle.

1. Kristillinen usko nousee Raamatusta ja elää tuoreena nykyajan elämänmenon keskellä. Siksi sijoitun lähelle kulmaa ”Jumalan sanaa ajan hengessä”, tai mieluummin ”Jumalan sanaa tässä ajassa”. Raamatun teksti on kirjoitettu oman aikansa kontekstissa, mutta nykyisin eletään erilaisessa kontekstissa. Raamatun kontekstia on tärkeä tuntea riittävästi, jotta ymmärtäisi tekstiä paremmin tässä ajassa. Siinä mielessä ”Kaikki kohisee kontekstissa”. Raamatussa on myös selkeitä opetuksia ihmisen parhaaksi, ja niihin voin todeta ”Se on niin ja amen”.