Jaana Alasentie

Seurakuntapastori, Akaan seurakunta.

Sähköposti: jaana.alasentie@evl.fi

Vaalimessu 27.10. klo 10 Sääksmäen kirkossa.
 

Kerro itsestäsi

Olen Jaana Alasentie ja hakenut kirkkoherran virkaan Sääksmäen seurakuntaan. Tällä hetkellä olen pappina ja lähiesihenkilönä Akaan seurakunnassa. Yhteensä seurakuntatyötä olen tehnyt yli 30 vuotta, josta esihenkilönä kymmenisen vuotta. Koulutukseltani olen teologian maisteri ja terveystieteiden maisteri, ammatillinen opettaja, diakonissa ja sairaanhoitaja-terveydenhoitaja. Olen työskennellyt yhteensä kuudessa eri seurakunnassa ja lisäksi kiertänyt ympäri Suomea valtakunnallisten hankkeiden projektipäällikkönä. Kirkkohallituksen yhteisöruokailuja levittäneessä Yhteinen keittiö -hankkeessa sekä Kirkkopalveluiden löytävän ja osallisuutta vahvistavan vanhustyön hankkeessa mukana olivat seurakuntien lisäksi laajasti kaupungit/kunnat sekä paikalliset yhdistykset ja yritykset. Uskon yhdessä tekemiseen ja verkostoitumisen tuomiin mahdollisuuksiin. Työuran lisäksi olen toiminut Tampereen kaupungin ja Pirkanmaan maakunnan luottamustehtävissä mm. kaupunginvaltuutettuna ja maakuntahallituksen jäsenenä. Olen myös ollut useamman yhdistyksen hallituksessa ja puheenjohtajana tai toiminnanjohtajana.

Asun Tampereella Hervantajärvellä puolisoni Jukan ja kahden bolognese-rotuisen nuoren koiran kanssa. Perheeseeni kuuluu myös 88-vuotias äitini, joka asuu naapurissa, kolme omillaan asuvaa aikuista poikaa perheineen sekä heillä kaksi lasta, jotka kutsuvat minua mummiksi. Vapaa-ajalla nautin kävelylenkeistä koirien kanssa, puutarhassa puuhastelusta, lukemisesta, neulomisesta sekä konserteissa, teatterissa ja taidenäyttelyissä käymisestä.
Mitä erityistä annettavaa sinulla olisi kirkkoherrana valkeakoskelaisille?

Erityisenä annettavana minulla on laaja ja monipuolinen ymmärrys ihmisten arjesta, joka on tullut pitkän diakoniaurani aikana. Haluan kehittää seurakuntaa ja olla mukana ihmisten elämän eri vaiheissa, tarjota turvaa, lohtua ja yhteisöllisyyttä. Olenkin saanut kiitosta siitä, että olen helposti lähestyttävä ja aidosti läsnä oleva. Olen kohtaamisen ja vuorovaikutuksen ammattilainen. Seurakunnan tehtävässä korostuu kohtaaminen, läsnäolo ja rinnalla kulkeminen. Kerromme Jumalasta ja Hänen lahjoistaan: uskosta, toivosta ja rakkaudesta. Kutsumme seurakunnan yhteyteen. 
Haluan olla rakentamassa sellaista seurakuntaa yhteisönä, jossa on tilaa uusille ihmisille ja hyväksyntää erilaisuudelle. Haluan, että seurakunta ei ole vain paikka, jossa ihmiset käyvät, vaan yhteisö, jossa voi kokea yhteenkuulumisen ja osallisuuden tunnetta, saada ja antaa tukea sekä osallistua aktiivisesti. Seurakunnan tulisi olla sellainen, että eri ikäiset ja erilaisista taustoista tulevat ihmiset voivat kohdata toisiaan, kuten aikanaan Tampereen Kalevan seurakunnasta minut kirkon virkaan opiskelemaan lähettänyt jumalanpalvelusyhteisö saatesanoinaan evästi. Näitä saatesanoja olen pitänyt ohjenuorana urani aikana.

Minulla on monipuolinen ja laaja kokemus seurakuntatyöstä sekä kokemusta ja näkemystä johtamisesta niin seurakunnassa kuin valtakunnallisissa hankkeissa. Mielestäni johtaminen on yhteisen tekemisen johtamista työyhteisön, luottamushenkilöiden ja seurakuntalaisten kanssa. Esihenkilönä toimin sekä suunnannäyttäjänä että rinnalla kulkijana. Haluan luoda hyvin johdetun seurakunnan.
Ajattelen, että kyvyilläni, työkokemuksellani ja osaamisellani olisi annettavaa Sääksmäen seurakunnalle ja alueen ihmisille.

Miten edistäisit työssäsi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa?

Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen ovat seurakuntatyössä kirkkoherralle tärkeä tehtävä. Haluan edistää ja varmistaa, että seurakunnan toiminta ja viestintä ovat avoimia kaikille ihmisille mihin myös kirkkomme Ovet auki -strategian nimi viittaa. Tehtävänäni on luoda puitteita, jotta seurakunnan toiminta on kaikille avointa ja että kaikki seurakuntalaiset voivat yhdenvertaisesti osallistua toimintaan, toimituksiin ja jumalanpalveluselämään. Kaikkia tulee kohdella arvokkaasti ja oikeudenmukaisesti. Jokainen saa tulla seurakuntaan sellaisena kuin on. Tehtävänä on muistuttaa, että Jumala on luonut jokaisen ihmisen omaksi kuvakseen ja siksi kaikki ovat ainutkertaisia ja arvokkaita.

Seurakunnan tilojen, toiminnan ja viestinnän tulisi olla mahdollisimman esteettömiä ja saavutettavia kaikille. Ajattelen, että strategisella suunnittelulla voidaan parantaa sekä tilojen esteettömyyttä että toiminnan osallisuutta. ”Vain kaikille avoin kirkko on uskottava Kristuksen kirkko.” Henkilöstöjohtamisessani yhdenvertaisuus ja tasa-arvon rakentaminen näkyvät mm. työntekijöiden tasa-arvoisena ja syrjimättömänä kohteluna, minkä tulee näkyä myös rekrytointiprosesseissa ja oikeudenmukaisessa henkilöstö- ja palkkapolitiikassa. Kirkkoherrana tehtäväni on myös toimia yhdenvartaisuuden ja tasa-arvon puolestapuhujana ja mielipidevaikuttajana. Käytännön arkityössä tehtäväni on edistää yhdenvertaisuutta mahdollistamalla toimintaa erilaisille ryhmille kuten eri-ikäisille, erilaisista taustoista tuleville, vähemmistöryhmille ja erityistukea tarvitseville. Kirkkoherrana tehtävänäni on myös korostaa eri näkemysten yhteensovittamista - korostetaan siis enemmän sitä, mikä yhdistää kuin sitä, mikä erottaa – ja tarvittaessa toimia oikeudenmukaisesti sovittelijana konfliktitilanteissa. Seurakunnan tulee olla turvallisempi tila kaikille.
Kuka on esikuvasi johtamisessa?

Minulla on ollut työurani aikana useampia hyviä johtajia, joiden tapaa johtaa ja tehdä työtä olen erityisesti ihaillut, ja joita pidän esikuvinani omassa johtamistyössäni. Heistä esimerkkeinä: Hervannan seurakunnan kirkkoherra Urho ”Unski” Koski – yhteisön rakentaja, yhteishengen luoja, osoitti miten luodaan seurakunta, jossa kynnys on matala. Unski uskoi ja luotti työntekijöihin saaden heidän parhaat puolensa esiin ja hän luotsasi seurakuntaa yhteisen punaisen langan avulla yhteisiin tavoitteisiin. Kirkkohallituksessa Kalle Kuusimäki ja Kirkkopalveluissa Tapio Pajunen, joiden johtamisen tavassa näkyi erityisesti tasavertaisuus ja työntekijöiden kannustaminen,  he ovat myös hyviä hallinnon johtajia.
Puolisoni, ent. Pirkanmaan hyvinvointialueen muutosjohtaja (nykyisin eläkkeellä) Jukka Alasentie, jonka ajatuksia ja tapaa johtaa suurta muutosta olen saanut seurata läheltä. Hän on esikuvani muutosjohtamisen saralla.

Mitä sellaisia johtamistaitoja ja kykyjä sinulla on, että kirkkovaltuuston kannattaisi valita juuri sinut?

Pitkä seurakuntatyön kokemukseni sekä monipuolinen johtamisen koulutukseni antavat vahvan pohjan kirkkoherran työssä onnistumiselle. Ammattiosaamiseni ja työkokemukseni rakentuu teologian lisäksi yhteisötyön, diakonian, terveydenhuollon, kunnallisen luottamushenkilötoiminnan ja yhdistystoiminnan kentiltä. Näistä osa-alueista muodostuu kokonaisuus, joka näkyy tavassani tehdä työtä ja johtaa.

Minulla on laaja ja monipuolinen kokemus johtamisesta, yhteisön rakentamisesta ja verkostotyöstä. Minulla on kokemusta keskeisten yhteistyökumppaneiden kuten kaupungin toiminnasta sekä laaja ymmärrys ja osaaminen yhdistystoiminnan lainalaisuuksista, joita voin hyödyntää kirkkoherran tehtävässä. Minulla yhdistyy kirkollinen ja muu johtamiskokemus ja koulutus. Muiden tahojen antama johtamisen koulutus ja kokemukseni tukevat ja monipuolistavat kirkollista johtamistaitoani.

Olen pehmeänluja johtajana, kuten muussakin työssäni. Kuuntelen ja ymmärrän, annan rakentavaa palautetta ja kannustan. Samalla olen jämäkkä, kykenen päätöksentekoon ja ratkomaan ristiriitoja. Olen mielelläni mukana arjen perustyössä ja seurakunnan toiminnassa, johdan myös esimerkilläni.
Tuen työntekijöiden luovuutta, itsenäisyyttä, vapautta ja itseohjautuvuutta. Minulla on myös tarttuvaa innostusta johdattaa muita uusiin haasteisiin ja tuntemattomiin maastoihin – kehittää ja innovoida.