Uutislistaukseen

Seurakuntiin valitaan uudet päättäjät marraskuussa 2022

31.8.2022 11.45

Tiedote. Julkaistu: 31.08.2022, 11:00
Kirkon viestintä

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit järjestetään marraskuussa. Seurakuntavaaleissa valitaan lähes 8000 luottamushenkilöä yhteensä 367 seurakuntaan seuraavaksi nelivuotiskaudeksi. 

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 20.11., ja ennakkoäänestysaika tiistaista lauantaihin 8.–12.11.2022.

Ehdokkaaksi voi asettua 15.9. asti

Vaalien ehdokasasettelu on parhaillaan käynnissä. Ehdokasasettelu päättyy 15.9.2022. Ehdokkaana voi olla viimeistään vaalipäivänä 18 vuotta täyttänyt kirkon jäsen. Ehdokkaita voi asettaa valitsijayhdistys, jonka on perustanut vähintään kymmenen äänioikeutettua henkilöä.

 ”Seurakuntavaalit lähestyvät. Niissä voi vaikuttaa oman seurakunnan ja sitä kautta koko kirkon asioihin. Toivon, että mahdollisimman moni kirkon asioista kiinnostunut jäsen harkitsee ehdokkuutta. Demokratian kannalta sopuvaali ei ole paras vaihtoehto”, arkkipiispa Tapio Luoma kannustaa.

Vuoden 2018 vaaleissa valtakunnallinen äänestysprosentti oli 14,4 %. Lähes puolet viime vaaleissa valituista luottamushenkilöistä oli uusia. Valittujen luottamushenkilöiden keski-ikä oli noin 53 vuotta.

Seurakuntavaalien vaalikone avataan yleisölle 10.10. Vaalikone löytyy osoitteesta seurakuntavaalit.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

16-vuotiailla äänioikeus

Seurakuntavaaleissa saavat äänestää viimeistään vaalipäivänä 16 vuotta täyttävät evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet. Ensimmäisen kerran 16-vuotiaat saivat äänestää vuoden 2010 seurakuntavaaleissa.

Vaaleissa valitut luottamushenkilöt päättävät monista merkittävistä seurakunnan toimintaan ja talouteen liittyvistä asioista. Seurakuntien luottamuselinten maallikkojäsenet osallistuvat myös kirkon ylimmän päätöksentekoelimen, kirkolliskokouksen maallikkoedustajien valintaan.

Media-aamiainen 21.9. 

Kutsumme mediaa Kirkon taloon (Eteläranta 8) keskiviikkona 21.9. kello 9−10 keskustelemaan ja  kysymään vaaleista ja niiden teemoista.

Mukana ovat Espoon piispa Kaisamari Hintikka ja tutkija Veli-Matti Salminen Kirkon tutkimus ja koulutuksesta. Nuoriso- ja diakoniatyöstä kertovat Tampereen Vanhan Kirkon pastori Olli Viljakainen sekä Saara Huhanantti Sekasin-kollektiivista. 
Keskustelua johdattelee viestintäjohtaja Eeva-Kaisa Heikura

Tilaisuudesta lähetään erillinen kutsu. 

Lisätietoja:
Tuija Helenelund, viestintäasiantuntija, tuija.helenelund@evl.fi, p. 050 529 8503
seurakuntavaalit.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on lähes 3,7 miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon viestintä välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi