Uutislistaukseen

Rippikoulukesä on kuumimmillaan

Tiedote. Julkaistu:
Kirkon viestintä

Kesäkuun toinen viikonloppu on konfirmaatiojuhlien sesonkia, tällöin nuoria juhlitaan sadoissa seurakunnissa ja kodeissa kaikkialla Suomessa.Leirit, päivärippikoulut ja konfirmaatiot jatkuvat koko kesän koulujen alkuun saakka – ja joissakin rippikouluissa leirijakso ja konfirmaatiojuhlakin on vasta syksyllä. Viime vuonna 73,3 % 15-vuotiaista kävi rippikoulun. Rippikoulussa käsitellään ihmistä ja Jumalaa, elämää ja kuolemaa, iloja ja suruja nuorilähtöisesti, yhteisöllisesti ja toiminnallisesti. 

Kärsimys ja kuolema kiinnostavat nuoria 

Kuoleman, surun ja kivun kysymykset ovat nuorille tärkeitä ja odotettuja riparin kestoteemoja. Teemat avautuvat nuorille omien kokemusten, kaveripiirin ja lähiympäristön tapahtumien sekä mediassa olleiden tapahtumien kautta.

Rippikoulussa näitä työstetään hautausmaa- ja kappelivierailuilla, keskusteluissa, lauluissa, hartauksissa ja yhteisessä jakamisessa. Leirielämän turvallisella yhteisöllisyydellä on nuorille suuri merkitys. Ystävien kesken jaetaan iloja ja suruja ja opitaan empatiataitoja. 

"Minun on helppo puhua kuolemasta ja elämästä. Niistä miettiminen tuntuu taas ahdistavalta, mutta puhuminen niistä toiselle helpottaa selkeästi." Näin kertoo isonen Nuppu Saarelma Messukylän seurakunnasta Tampereelta.      

Saman seurakunnan rippikoululainen Timi Hoffren tuli leirille kavereiden kanssa. Hän tykkää keskustella suurista kysymyksistä toisten kanssa.

"Minusta se tuntuu jännittävältä, ja myös rauhoittavalta. Esimerkiksi yksi lempiasia on mennä kappeliin istumaan ja rauhassa lukemaan Raamattua", Timi Hoffren kertoo.  

Tämän kesän rippikoulukyselyssä kartoitetaan nuorten rippikoulukokemusten lisäksi myös hyvinvointia, pelkoja ja tulevaisuuden näkymiä. Rippikoulukyselyn alustavia tuloksia raportoidaan syksyllä. Viime vuoden rippikoululaiset antoivat rippikouluille kouluarvosanan 9–. Kaksi kolmasosaa arvioi, että rippikoulu lisäsi heidän hyvinvointiaan.

Lisätiedot: asiantuntija Mikko Wirtanen, Kirkkohallitus, p. 040 358 1869, mikko.wirtanen@evl.fi

Tietoa rippikoulustaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa on lähes 3,6 miljoonaa jäsentä. Suomen suurin uskonnollinen yhteisö on mukana ihmisten elämän arjessa ja juhlassa ja pitää esillä kristillisiä arvoja yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Kirkon viestintä välittää ajantasaista tietoa kirkosta medialle ja suurelle yleisölle. Kirkon verkkosivusto osoitteessa evl.fi

Kirkon viestintä

13.6.2024 12.35