Uutislistaukseen

Jouluinen työehto

180215NS 202_THUMB.jpg

Autuas se, joka ei minua torju! Näin sanoo Jeesus viestiksi Johannes Kastajalle kolmannen adventtisunnuntain evankeliumitekstissä Matteuksen 11. luvun mukaan. Tässä vaiheessa odotustamme joulun ja Jeesuksen edelläkävijä Johannes Kastaja siis liittyy seuraamme. Autuaat ne, jotka tuolloin ja nyt uskoivat Johanneksen sanoman, eivätkä torju tulevaa Herraa.

Kuka voisi torjua joulun sankarin, vastasyntyneen Jeesus-lapsen? Olen miettinyt, miksi joulu herättää erilaisia tunteita kuin pääsiäinen, vaikka molemmat ovat hengellisesti kovin tärkeitä. Yksi selitys on maallinen ja historiasta nouseva: joulu on enemmän perheiden ja iloitsemisen juhla. Pääsiäinen taas on yksityisempi juhla-aika, johon sisältyy myös surua.

Toinen selitys tunteiden erilaisuuteen voisi löytyä juhlien sankarista. Jouluna juhlittava Jeesus on hellyttävä lapsi, jolla on Jumaluus ja kaikki maailman lahjat edessään. Ristin varjo häivähtää ehkä vain seimen vierellä miettivän äidin sydämessä. Pääsiäistä taas edeltää pitkä ja raskas kärsimys, jossa ei paljon juhlan aihetta ole. Pääsiäistä kohti kulkee runneltu mies, joka tietää kaiken ihmisen ja Jumalan kärsimyksestä. Se on raskasta ja heijastuu myös itse pääsiäiseen suureen voittoon, mistä emme oikein osaa riemuita. Vaikka Jeesus onkin pääsiäisenä sankari, iloon jotenkin heijastuu oma pahuutemme maailmassa. Ehkä ei tarvitsisi.

Oikea Jeesus on tietysti nämä molemmat sankarikuvat. Voimme juhlia häntä yhtä aikaa vastasyntyneenä Joulun lahjana ja kuoleman voittajana. Pääasia on, että emme torju häntä vaan päinvastoin menemme hänen luokseen. Jeesus on myös paljon muuta: opettaja, parantaja, ystävä. Näin Raamattu kertoo meille.

Jouluna on lupa pysähtyä levähtämään seimen äärelle ja tuomaan oman vaatimattoman lahjansa. Työssäkin voit vaikka hetkeksi tämän tehdä, niin tekivät paimenetkin kesken työvuoron. Ja veikkaanpa, että monet muutkin betlehemiläiset kävivät vastasyntynyttä ihmettelemässä. Ajatella, että voimme liittyä tähän samaan ihmettelevään ja riemuitsevaan joukkoon. Seimen Jeesus-lapsi iloitsee meistä jokaisesta ja antaa vastalahjana iloa, kauneutta ja rakkautta. Autuas se, joka ei joulun lasta ja hänen lahjojaan torju!

Päivi Isomäki

johtava diakonian viranhaltija

 

2015-12-11 10:27:00.0