Uutislistaukseen

Äitienpäivän saarna Kappelikirkossa

Rukouksen voima on ihmeellinen. Sen tietää jokainen, joka saanut kohdalleen rukousvastauksen. Samoin sen tietää jokainen, joka on rukouksessaan jäänyt vastausta vaille. Hän, jonka luottamus on ollut suuri, joka on turvautunut rukoukseen ehkä epätoivon vallassa. Se luottamus, jota hän on rukoillessaan tuntenut, kertoo siitä, kuinka suuri voima rukouksella on.

Rukous on moninainen, suuri voima, joka vastaa ihmisten tarpeisiin hyvin erilaisissa tilanteissa. Rukous on turvaa, se on lohtua surussa. Rukous on sanatonta tai sanoitettua. Se on yhteyttä Jumalaan, tien etsimistä, anomista, hyvistä asioista kiittämistä ja huolenpitoa toisista ihmisistä. Se on luottamusta, johon monet kasvavat jo lapsesta alkaen. Kuinka suuri onkaan niiden kaikkien äitien, isoäitien ja äidin tehtäviä täyttäneiden määrä, jotka ovat istuneet lapsen sängyn vierellä iltaisin, lukeneet lapsen kanssa iltarukouksen ja siten opettaneet lasta rukoilemaan. Siihen usein samanlaisena toistuvaan rukoukseen on lapsen hyvä ja turvallista nukahtaa.

                       Kerran usko lapsuuden

sulla oli suloinen

Kätesi sä rukoukseen liitit ain’

”Levolle lasken Luojani, armias ole suojani ”

Näin sä rukoilit niin turvallisna vain

Elämän kulkiessa kunkin kohdalla omaa tietään, tulee jokaisen eteen kysymysten, epävarmuuden ja epätoivonkin hetkiä. Nekin hetket, ja ehkä jopa erityisesti juuri sellaiset hetket, ovat niitä, jolloin on valmis kokeilemaan rukousta, vaikka se olisi elämän aikana syystä tai toisesta jäänyt taka-alalle. Silloin kun itsellä ei ole sanoja kuvaamaan omaa oloa tai omaa pettymystään, voi äänettömästi huokaista Jumalan puoleen. Hän kuulee huokauksetkin. Tietään etsivä ja elämässään eksynyt on yhtä oikeutettu pyytämään apua Jumalalta kuin hän, joka on rukoillut Jumalan johdatusta koko elämänsä ajan. Jumala kuulee kaikkien rukoukset. On hetkiä ja tilanteita, joissa tekisi mieli huutaa Jumalan puoleen. Ja silloin on lupa tehdä se. Jumala ei tee eroa, onko se huuto suuttumusta häntä kohtaan tai epätoivon huuto apua anoen. Hän kuulee huudon, joka on osoitettu hänelle, ja hän kuulee sen oikean syyn.

                       Etsiessäs onnea

 harhateille jouduit sä

Surua ja tuskaa toi vain maailma

Tie on pitkä takaisin, salassa sä itketkin

Muistaessasi lapsuuskodin onnea

Rukous voi monissa hetkissä olla se tuki, joka antaa voiman. Osoitus siitä, että yksin ei tarvitse taakkojenkaan alla jaksaa. Ihmiselle, joka haluaa tukea läheistään ja antaa hänelle turvaa, rukous on hyvä tapa toimia. Rukouksessa voi siunata toisia, toivoen kaikkea hyvää, saatellen toisen ihmisen Jumalan huolenpitoon. Kuten äiti, joka katsoo lastaan, toivoo hänelle kaikkea turvaa, rakkautta ja Jumalan hyvyyttä. Ei ole suurempaa turvaa kuin Jumala, jonka huolta pitävälle kämmenelle voi rukouksessa kantaa rakkaansa. Siihen kämmenelle me kannamme pienen lapsen hänen kastejuhlassaan ja siihen kämmenelle me saattelemme tästä elämästä kutsutut rakkaamme. Äitien rukoukset kantavat vielä sittenkin, kun he itse jo lepäävät Jumalan kämmenellä.

                       Onnellinen lapsena

                     olit äidin helmassa

Äiti lauloi sulle maasta taivahan

Äänen kaiun kaukaisen, kuulla vielä voitko sen

Päiväsi hän uskoi käteen Jumalan

Rukous voi olla jatkuvaa ja säännöllistä tai satunnaista ja harvinaista. Sen voima ei riipu siitä, kuinka usein tai millä sanoilla rukoillaan. Se on mahdollisuus, johon voi ja johon kehotan tarttumaan. Aina rukoukseen ei vastata siten tai sellaisella nopeudella, kuin rukoilija itse toivoisi. Ei äitikään täytä lapsensa kaikkia toiveita, koska tietää, mikä on lapselle parhaaksi. Samoin toimii Jumala. Hän näkee suuremman kuvan kuin ihminen ja toimii sen kuvan vaatimalla tavalla, meidän parhaaksemme.

                        Jos vain nöyrin sydämin

                     rukoilet, saat takaisin

lapsenuskon aarteen kalliin ihanan.

                      Riemu suur on taivaassa eksynyt kun palajaa

kaukaa maailmalta jälleen kotihin.

Rukouksen voima on ihmeellinen. Se on lahja, jota siirretään sukupolvelta toiselle. Siinä on läsnä rakkaus, voima ja siunaus. Rukous on yhteyttä, jonka toisessa päässä on ihminen kaikkien elämän osa-alueidensa kanssa ja toisessa päässä on Jumala. Juuri Hän tekee rukouksen voimasta niin ihmeellisen.

USKONTUNNUSTUS

(tekstissä lainaukset laulusta Usko lapsuuden)

Mon May 10 10:45:00 EEST 2021